Diplomerade örtpedagogen och författaren Rose Wilkinson berättar för oss var vi kan finna för ätbart i skog och mark under hösten. Rose har skrivit boken: ”Lättplockat: hur du använder vanliga vilda växter, bär, och ogräs till mat och hälsa”
Rose är intervjuvad i tidningen ”Allt om trädgård”,juni numret 2024 och har frågespalt om örter och vilda växter i Länstidningen i Östergötland, augusti 2024
Kvällen avslutas med Sällskapet Bifrosts Årsmöte 2024
Referat från Bifrostmötet den 11 september 2024 i Magnentus Building, Nya Torget.
Rose Wilkinson, diplomerad Örtpedagog och Läkeörtsterapeut i Nordiska floran, höll ett mycket intressant, lärorikt och inspirerande föredrag om Höstens skafferi i naturen. Pandemi, självförsörjning och beredskap och new cuisine har gjort att intresset har stigit för den vilda maten, för allt det ätbara, ekologiska som den stora trädgården Sverige erbjuder oss tack vare allemansrätten.
Vilda växter som vi alla känner igen och som är lämpliga att börja med:
1) Maskros. 3x mer C-vitamin än isbergssallad, 2x mer järn än spenat. En viktig läkeväxt för matsmältningen. Det bittra är det nyttiga och hela växten kan användas.
2) Brännässla. A-, B-, C-, D-vitaminer och mineraler. Används i stället för spenat eftersom det är nyttigare.
3) Kirskål. Nyttoväxt sedan järnåldern. Rikligt med A- och C-vitamin och mineraler. Kan används i stället för annan kål.
4) Tusensköna. Även den rik på A- och C-vitamin. Läkeört vid förkylning.
5) Kantareller och trattkantareller. 100 gram ger dagsbehovet av D-vitamin.
Att betänka: På kontinenten kostar kirskål 575 kr/kg, maskros 460kr/kg och brännässla 460 kr/kg!!
För den som vill lära sig mer finns Rose Wilkinsons bok ” Lättplockat-hur du använder vanliga vilda växter, bär och ogräs till mat och hälsa”. Rose Wilkinsons hemsida: www.rosewilkinson.se och facebook: Rose Wilkinson-Lättplockat.
Jag känner mig rik efter föreläsningen, bl.a. med tanke på kilopriset på kirskål, och har börjat äta 3 rönnbär/dag= dagsbehovet av C-vitamin.
/Kristina Maunsbach