window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-S31FBE1FFQ');

Vårutflykt till Linköpings Domkyrka och Kindabygden

Loading Events

8.30 Avresa i buss från Teatertorget 1, invid Östgötateaterns entré

Guidning i Linköpings Domkyrka av församlingens guider

             

Lunch hos Harg-Odlarna, Hargs gård, Kisa, bestående av gammaldags söndagsstek, kokt potatis, mustig sås, lingon och pressgurka. Måltidsdryck ingår. Här finns möjlighet att köpa ekologiskt odlade marmelader och delikatesser i gårdsbutiken.

Efter lunch får vi en guidning på Torpet strax söder om Kisa. Gammal bondemiljö från 1800-talet. Små gårdar och små lyckor som man brukat med ålderstigna redskap

   

Vi avslutar dagen i Svalsjö på Pers mekaniska kabinett.
Gemensam information, därefter ev. 2 grupper, den ena börjar med kaffe, bulle och kringla medan den andra beser utställningen, därefter byter man.
Utställningen består av träföremål som rör sig och spelar upp scener om man vevar på dem

Hemkomst ca 18.00-18.30

Referat:

21 damer samlades i strålande sol på Teaterplan för ett första stopp i Domkyrkan. Under en guidad tur fick vi höra på Domens hela historia och beundra dess konstverk från dåtid till nutid.

Vid nästa stopp var det dags för lunch hos Harg-Odlarna som bjöd på gammaldags söndagsstek med tillbehör. Vi fick tillfälle att köpa deras ekologiska marmelader och andra delikatesser. Innehavarinnan berättade också om verksamheten genom åren, bl.a. med egen bärodling och samarbete med andra odlare. Hon kommer att sluta med sin verksamhet till jul och ingen kommer därefter att överta den.

Färden gick sedan vidare till gården Torpet i Skivermåla där vi fick se en bevarad 1800-talsgård. Gården har mycket gamla anor och tillhörde en gång i tiden Vadstena kloster. Nuvarande ägare tog över gården 2009 och rustade sedan upp den tillsammans med Länsstyrelsen och Östergötlands museum. Utan nuvarande ägares ansträngningar och entusiasm hade gården och miljön försvunnit för alltid. Marken betas fortfarande av deras djur för att upprätthålla den biologiska mångfalden.

Sista stoppet på färden var Pers mekaniska kabinett i Svalsjö inrymt i en gammal lanthandel, även den med historia från 1800-talet. Paret Lena och Per Helldorff köpte huset 2009 och bedriver där café och försäljning av diverse heminredningsdetaljer samt hans mekaniska träföremål. Lena bedriver även kursverksamhet i konsthantverk, t.ex. broderi. Det som är mest känt är dock Pers träföremål som han med en snillrik vevkonstruktion får att röra sig. Vi fick bl.a. se en valbarometer och skåp med dörrar som öppnade sig varvid en överraskning inträffade. Vissa föremål hade också inbyggd musik. Efter kaffe och rabarberpaj sade vi adjö till Lena och Per för hemfärd.

Efter en händelserik dag med mestadels bra väder var vi åter hemma vid 18.30-tiden/Gunnel Gyllensvaan Erichs

Till toppen