Vår historia

Den 9 december 1898 kallade fru Hedvig Lindvall och fröknarna Hildur Ehrenborg och Louise af Geijerstam samman ”20 qvinliga medlemmar af av Norrköpings samhälle för att öfverläggande om bildandet av ett sällskap med ändamål att främja ideella intressen”. Den 4 januari 1899 hölls första mötet där man också antog namnet Bifrost för sällskapet. Dessa två första sammankomsterna ägde rum på Moberg-Eggerskaskolan, senare Fröbelinstitutet, vid Södra Promenaden. Årsavgiften bestämdes till 2 kr och Sällskapet bestod vid starten av 37 medlemmar.

Norrköping var vid den här tiden en av Sveriges ledande industristäder med 40.000 invånare. Industrimän från staden var betydande män i regering och riksdag. För männen i staden fanns ett antal föreningar och sällskap avsedda för gemytlig närvaro och välgörenhet.

Kulturlivet i Norrköping

Från mitten av 20-talet förändrades Norrköpings kulturliv. Konkurrensen från radio och biograf påverkade intresset för Sällskapet, och man började överväga att bjuda in utomstående medverkande vid sidan om egna teaterföreställningar, som kom att bli en omfattande verksamhet under många år. Efter andra världskriget började man anordna höstutflykter. Bortsett från instiftande av premium till dåvarande flickskolorna i Norrköping samt stipendier till unga kulturutövare har Sällskapet inte ägnat sig åt välgörenhet.

Det var från 50-talet och framåt som Sällskapet fick sin nuvarande profil. Kulturpersonligheter med olika inriktning var nu gäster vid sammankomsterna och medlemmarna fick del av ett tvärsnitt av svenskt kulturliv.

Föreläsningar och underhållning

Ett axplock av personer som föreläst och underhållit på Sällskapet Bifrosts sammankomster listas nedan.

Norrköpingsprofiler

Kerstin Holmer, Intendent på Norrköpings Konstmuseum
Julia och Nicole Biegniewska, Unga lovande violinister
Hilding Bielkhammar, Grundare av Capella Ecumenica
Margreth Weivers, Bertil Norström, Olle Johansson, Jörgen Mulligan, Pontus Plænge, Skådespelare på Östgötateatern
Hatte Furuhagen, Fornhistoriker och estradör
Bonnie Festin, Författare och intendent på Stadsmuseet

Våra egna Bifrostinnor

Esther Lindström, Mångårig ordförande i Sällskapet Bifrost
Maria Waxegård, Kulturjournalist på Norrköpings Tidningar
Christina Brusén, Gymnasielärare
Marie-Louise Franzén-Melin och Mona Lundgren, Båda skådespelerskor på dåvarande Norrköpings Stadsteater
Violet Sollert, Opera- och oratoriesångerska

Övriga gäster

Elsa Olenius, Teaterpedagog
Ellen Rydelius, Reseförfattare
Inga Tidblad,
Skådespelare
Märit ”Hiram” Hult, Matskribent
Ruffa Alving, Journalist och dotter till Bang
Gerda Antti, Författare
Barbro Beck-Fries, Läkare och riksdagsledamot
Margareta Kjellberg, Vissångerska
Magdalena Ribbing, Författare och stil-ikon
Karin Thunberg, Journalist och krönikör

126 år av
tradition och kultur

En svartvit bild på kvinnor i damsällskapet under 1900-talet, utklädda till karaktärer
Uppklädda kvinnor i finkläder, en svartvit bild

Vid bildandet av Sällskapet Bifrost framfördes tanken att varje medlem skulle vara beredd att aktivt medverka i sällskapets sammankomster. Protokollen från den första tiden beskriver hur sammankomsterna bestod av underhållning i form av sång och musik, deklamation av egen eller andras poesi samt framförande av små teaterstycken – ofta av en komisk karaktär. Sång och musik har genom tiderna varit dominerade.

Under olika perioder i Sällskapets historia har det funnits en kör bestående av medlemmar. Lilla damkören bildades 1903 och ändrade så småningom namn till Bifrostkören. Kören sjöng framför allt vid julfester och vårutflykter.

Utflykterna har varit ett uppskattat inslag i Sällskapets verksamhet. Den första genomfördes 1921 med tåg till Getå, som blev målet för vårutflykterna under flera år. Efterhand har utfärderna fått en mer kulturhistorisk inriktning.

Bildgalleri

Vill du bli medlem?

Är du intresserad av att bli medlem i sällskapet? Ansök om medlemskap via formuläret på kontaktsidan, så återkommer vi till dig med mer information.